Chippens Kennel

 Uppfödning av American Toy Fox Terrier & DvärgpinscherAmerican Toy Fox Terrier (TFT) 

Som ni ser påminner rasen mycket om Dvärgpinscher, till utseendet men är lite mindre i storleken. American toy fox terrier är en hundras från USA. Den är en terrier som började utvecklas under 1930-talet. Rasen är nationellt erkänd av American Kennel Club men inte av FCI. I dagsläget (2021-04) är det ca. 40 st. registrerade hos SKK i Sverige.


Dom blir ca 13-17 år och är l
ekfulla, livfulla, alerta, lojala och intelligenta.

Historik
Här har man kors-parat släthårig foxterrier, dvärgpinscher, italiensk vinthund, chihuahua och manchester terrier för att skapa denna ras; American toy fox terrier. Man ville skapa en ras som hade terrierns morskhet men med en mer behaglig läggning att leva med. The American Kennel Club, AKC, erkände rasen 2003.

Användningsområde
Sällskapshund

Hälsa
I dagsläget (2021) finns ett ca. 60 individer i Sverige. Men i andra länder finns betydligt fler individer.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är intelligent, livlig, uppmärksam, vänlig och lojal mot sin ägare. Den lär sig snabbt och villigt nya saker och anpassar sig till i princip till alla situationer. Den är, som alla terrier, behärskad, käck, bestämd och inte lätt att avskräcka. En toy fox terrier är rolig och lekfull hela livet ut.

Storlek och utseende
Mankhöjden är 21,5 – 29 cm, 23 – 28 cm föredras, 21,5 – 29,5 accepteras.för både hane och tik. Färgen är till 50 % vit på kroppen med fläckar i fyra olika färgkombinationer; trefärgad, vit/svart/tan, vit och tan och vit och svart vit/choklad. Huvudet är färgat i någon av de nämnda färgkombinationerna.

Pälsvård
Pälsen är slät, glänsande och silkeslen att ta på. Den är något längre på halsen och formar en krage. Pälsen är mycket lättskött.

Övrigt
Första individen registrerades i Sverige 2016. Rasen är erkänd i de nordiska länderna och äger rätt att ställas ut på officiella utställningar men den är inte erkänd internationellt. Det finns dock  tft sedan tidigare, men då registrerades dessa som blandras i Sverige.

Tack för ditt intresse!  

Copyright © 2010-2022 CHIPPENS KENNEL™ , All Rights Reserved.


 

 

 
Post
Samtal